Finger Food
Jak sama nazwa wskazuje jest to nic innego jak ”żywnością jedzoną palcami”. Określenie to sformułowane zostało w latach 80-tych XX wieku i jest aktualnie popularnym trendem w gastronomii. Analogii doszukiwać się można w niektórych kulturach świata, gdzie pokarmy spożywa się tylko za pomocą rąk, bez użycia jakichkolwiek sztućców, czy w popularnym na świecie street food’em, czyli żywnością kupowaną i spożywaną na ulicach miast. W kulturze europejskiej pojęcie to odnosi się przede wszystkim do przekąsek ”na jeden kęs”. Finger food podane w odpowiedniej formie są idealnym rozwiązaniem na każdy rodzaj imprezy. Wyglądają bardzo efektownie, a z racji, iż serwowane są w mniejszych porcjach prezentują szeroką gamę smakową, jednocześnie dając dużą radość jedzącym. Formuła ta pozwala naszym gościom czerpać przyjemność z jedzenia i odkrywania smaków nie rezygnując jednocześnie z zabawy, rozmów i spotkania w gronie bliskich osób. Wspaniale sprawdzą się na każdej imprezie, wywołując podziw, wizualne i smakowe doznania, a także niczym nie skrępowana radość płynącą z jedzenia palcami.
Live cooking
Nie mamy nic do ukrycia…jeśli tylko Państwo zechcą, mogą korzystając ze wszystkich zmysłów razem z Naszymi kucharzami, być świadkiami powstawania wykwintnych dań. Od surowych produktów, aż do gotowego dania na talerzu. Jest to bardzo spektakularne doświadczenie dla tropicieli smaków i nowości w dziedzinie kulinariów. Podczas gotowania na żywo nie ma miejsca na pomyłki czy wątpliwości, jest tylko tu i teraz i to w dodatku na oczach wielu widzów. Live cooking to doskonałe uzupełnienie każdego eventu, a każdy z obecnych gości ma szansę zobaczyć pracę i warsztat kucharza od A do Z. Ma możliwość poznać podstawowe techniki stosowane w gastronomii, okraszone anegdotami i historiami ”od kuchni”, a także poznać wiele sztuczek i tajników tej pasjonującej dziedziny życia. Jako kulinarny trend Live cooking jest wspaniałą inspiracją dla każdego, kto kocha jedzenie…
Kuchnia molekularna
Aktualnie jest to jeden z najbardziej popularnych trendów w światowej gastronomii. Przez wielu znawców tematu nazywana jako połączenie gastronomii z nauką. Wykorzystując kuchnię molekularną staramy się dążyć do idealnego i czystego smaku, zapachu, wyglądu potrawy, jednocześnie prezentując ją w zaskakującej formie. Kuchnia kreatywna (bo również tak jest nazywana) wykorzystuje techniki i sprzęt częściej używany przez naukowców niż kucharzy. Trzeba wspiąć się na kulinarne wyżyny, gdyż kuchnia ta wymaga dużej wiedzy, doświadczenia i uważnej obserwacji procesów chemicznych i fizycznych zachodzących podczas przygotowywania dań. Celem jest wyciągnięcie ze składników tego, co najlepsze.Kuchnia molekularna to bardzo czasochłonny proces, jednak wynagradza to jej spektakularność. To czas i miejsce, w którym kucharz staje się artystą i naukowcem za razem. Czy próbowali Państwo ryby o smaku czekoladowym, gotowali w ciekłym azocie czy widzieli na kuchennym stole suchy lód? Gdy mówimy „nowy wymiar cateringu” i „trendy”, właśnie to mamy na myśli.
Barmańskie show
Początków barmaństwa doszukiwać możemy się wieki temu, jednak współczesną postać barmana wykreował pod koniec XIX wieku Jerry Thomas, który w jednym z pubów w San Francisco wykonał jeden z najbardziej spektakularnych drinków Blue Blazer przelewając na oczach gości podpalony na niebiesko alkohol. Prawdziwy barmański boom rozpoczął się jednak gdy na ekrany kin wszedł film Cocktail, gdzie przystojny Tom Cruise przygotowywał koktaile żąglował butelkami i sprzętem barmańskim w rytm muzyki lat 80-tych. Tak powstał styl wolny – inaczej Flair, a barman stał się artystą i showmanem. My jesteśmy gotowi…A Państwo?
Lokomotywa BBQ
Wiosna, słońce, rodzina, przyjaciele, weekend, spotkanie, ogród…kojarzy się nieodłącznie z…? Oczywiście, że z… grillem – trendem, który w naszej kulturze zakorzenił się już na dobre, od kilkunastu lat cały czas rozwijany i aktualnie obecny wokół Nas. Od początku kojarzony był z wypoczynkiem, relaksem i spędzaniem miło czasu na świeżym powietrzu. Ale grillowanie to także niełatwa sztuka kulinarna, wymagająca nieprzeciętnego warsztatu i doświadczenia. Jednak wyśmienite, chrupiące i porażające zapachem dania przygotowane na świeżym powietrzu, na tradycyjnie opalanych rusztach są wystarczającym powodem aby pokochać wspólne grillowanie. Dopasowując się do aktualnych trendów mamy możliwość specjalnie dla Państwa dotrzeć w każde miejsce na świecie z naszym grillem. Tradycja wielkich, mobilnych stanowisk grillowych wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i legendarnej autostrady – ROUTE 66, przecinającej całe USA, wzdłuż której spotkać można było takie perełki. Poczujmy klimat amerykańskiej przygody, podróży i smaków!
Candy bar
Podobno nic nie poprawia humoru tak, jak słodycze…To uczta dla zmysłów, z jednej strony smaku, z drugiej wzroku, która połączona w nieodzowną całość – każdy, nawet najbardziej ponury dzień zmieni w lepszy. Candy bar jako doskonały dodatek na każde spotkanie wymagające wyjątkowej oprawy inspirowany jest początkami XX wieku. Kojarzone z małymi manufakturami cukierniczymi, rodzinnymi sklepikami ze słodkościami, gdzie tajemnice sztuki cukierniczej były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a wśród ciasnych uliczek piętrzyły się kolejki po słodkości. Candy bar przywraca wspomnienia – czasów dzieciństwa, uśmiechu i beztroski, kiedy to słodycze były jedną z największych, możliwych atrakcji jakie mogły Nas spotkać. Drodzy Państwo…Nadal możecie je mieć, wystarczy trochę pomarzyć.
Slow food
Wiemy, że gotowanie jest sztuką, ale co z jedzeniem…? Nie jest łatwo w dzisiejszych reliach, pełnych stresu, pośpiechu i braku czasu znaleźć chwilę, którą możemy poświęcić na wspólny posiłek w gronie najbliższych. Czas ten powinien być pełen radości, płynącej ze spotkania, rozmów, zapachów, smaków, wrażeń wizualnych, odłączony od rzeczywistości, która na to zazwyczaj nie pozwala. Nie bez podstaw jest stwierdzenie, że jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu, wystarczy tylko na chwilę przystanąć i to odkryć. Dlatego dokładamy wszelkich starań aby Pańtwu to umożliwić, jednocześnie zwracając należytą uwagę na produkty, których używamy do tworzenia naszych potraw. Bo człowiek nie je, aby żyć, tylko żyje, aby jeść…
Biuro
Robert Bloch – Prezes Zarządu
Tel. 604 230 333
r.bloch@nelson.pl
Kinga Kasperska – Dyrektor ds. imprez
Tel. 600 316 599
k.kasperska@nelson.pl